Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Blog

Vuurwerkangst

Posted By Dierenartsen Lelystad

Niet iedere hond waarvan wij denken dat hij/zij angstig is, is ook daadwerkelijk angstig. Er zijn ook honden met aangeleerd gedrag en ook de honden die op het vuurwerk afgaan, vaak blaffend, zijn over het algemeen niet angstig.

Signalen van angst zijn: lage houding, lange mondhoeken, oren laag en naar achter, spleetogen. Niet eten, ook niet “snoepen”. Onzindelijkheid, diarree, overmatig kwijlen. Verstarren, tongelen, bek aflikken, trillen, gapen, piepen, janken, poot heffen,niezen. Slaapstoornissen. Veranderd humeur, sneller grommen en bijten.

Waarschijnlijke gedragingen bij vuurwerkangst kunnen zijn: Vluchten naar andere ruimte, wegkijken, steun zoeken bij eigenaar (kan leiden tot beloning van angst), wegkruipen naar donkere ruimtes, niet naar buiten willen en niet alleen thuis kunnen zijn.

Wat u NOOIT  moet doen: straffen, bij prikkel vandaan laten vluchten (dit is een beloning), troosten(dit kan leiden tot beloning van de angst), alleen thuis laten (bij slopen wordt de angst minder), alleen medicatie geven. De angst van het dier zal zo aanwezig blijven en soms zelfs door rustgevende middelen versterkt worden. Indien uw dier steun zoekt door bijvoorbeeld tegen u aan te kruipen mag dit wel, negeer hem maar laat hem lekker tegen u aanleunen, zo troost u hem niet maar geeft u wel steun.

Wat kunnen we voor angstige honden doen? Het beste is om de hond zo te gaan trainen dat hij vuurwerk leuk gaat vinden. Hiermee kunt u het beste minimaal 2 tot 2,5 maand voor het einde van het jaar mee beginnen. Waarom dan al? Omdat er dan nog geen vuurwerk afgestoken wordt waarvan de hond kan schrikken, want dat is heel belangrijk tijdens de training. In de tijd dat de hond getraind wordt willen we voorkomen dat hij/zij van de prikkel schrikt, in dit geval vuurwerk.

Voor nu is training dus te laat en kan medicatie een uitweg bieden, hieronder een overzicht met onze mogelijkheden.

Zylkene is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. De werkzame  stof Alfa-casozepine bindt zich aan dezelfde hersenreceptoren als valium en zorgt voor een rustgevend effect  Zylkéne mag gecombineerd worden met andere medicijnen. Bovendien is Zylkéne veilig te gebruiken bij fokdieren, zowel tijdens zwangerschap als zogen. Zylkéne is hypoallergeen, vrij van conserveermiddelen en lactose vrij. Voor kortdurende stress bijv. vuurwerk is het advies 2 dagen van te voren te beginnen en blijf de Zylkéne geven gedurende de stress periode.

De Adaptil verdamper geeft feromonen af. Dit zijn geurstoffen die melkgevende teven uitscheiden om hun pups gerust te stellen. De verdamper wordt in het stopcontact geplaatst en de geurstoffen verplaatsen zich door de ruimte. De angsten zullen daardoor echt verminderen. De Adaptil verdamper kan nog worden aangevuld met een Adaptil halsband. Deze werkt op dezelfde manier als de verdamper,maar dient wel samen met de verdamper gebruikt te worden. Het voordeel is dat de feromonen dan ook buiten het huis werkzaam zullen zijn en dit is gunstig tijdens het uitlaten. De halsband en de verdamper dienen 2 weken voor het vuurwerk in gebruik te zijn, voor een optimaal resultaat.

Voor de kat is er de Feliway, deze geeft ook feromonen af maar in dit geval zijn dit de geurstoffen van de melkgevende poezen die zij uitscheiden om de kittens gerust te stellen. Ook voor de kat is er een verdamper die in het stopcontact geplaatst kan worden maar is er ook een spray. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de favoriete ligplekjes van uw kat mee in te sprayen.

Calm diet van Royal Canin, deze volledige voeding bevat tevens de stof  Alfa-casozepine maar bevat ook de stof L-tryptofaan. Deze werkt voor een positieve gemoedstoestand. Het advies is 3 weken voor de stressperiode met deze voeding te beginnen en nog een week na de stress door te voeren.

Als niets helpt dan is daar nog Dierenpension Welgelegen. Dit pension in Biddinghuizen ligt dusdanig van de buitenwereld af dat dit pension vuurwerkvrij te noemen is. Tijdens oud & nieuw is dit pension dan ook speciaal ingericht voor angstige honden en katten. Voor meer informatie: 0321-332549

Belangrijk is honden dagen voor oudjaar en tijdens oudjaar ten alle tijden aan de lijn uit te laten en vermijd plekken waar veel vuurwerk afgestoken wordt.

Laat u kat dagen voor oudjaar binnen, katten in het nauw kunnen nog wel is van huis afdwalen. Sluit de kat op oudejaarsavond apart op in een kamer met zijn water en eten. Laat het licht aan, zorg eventueel voor achtergrond muziek (geluid) en sluit de ramen af zodat de lichtflitsen minimaal te zien zijn. Belangrijk is dat de kat zich in deze ruimte kan verstoppen, onder het bed geeft voor de kat vaak de voorkeur.

Wist u dat…, Dierenartsen Lelystad in samenwerking met Martin Gaus Hondenschool Lelystad ieder jaar in September een lezing geeft over vuurwerkangst? Mocht u geïnteresseerd zijn voor de lezing in 2015, dan kunt u dit nu al aangeven bij ons op de praktijk. Wij brengen u dan volgend jaar op tijd op de hoogte zodat u de lezing kunt bijwonen.

Let wel: Mocht u (mede dankzij dit artikel) denken dat uw huisdier last heeft van stress raadpleeg dan toch eerst de dierenarts, deze kan lichamelijke oorzaken van gedragsproblemen/stress uitsluiten. Als blijkt dat uw dier in orde is, kunt u samen met de dierenarts bespreken hoe de stress bij uw hond of kat verminderd kan worden.

Namens het hele team van Dierenartsen Lelystad een prettig uiteinde en een gelukkig Nieuwjaar!

Tagged , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak