Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Vuurwerkangst, deel 1

Dierenartsen Lelystad Blog Vuurwerkangst, deel 1

Blog

Vuurwerkangst, deel 1

Posted By Rianne van der Wal

Het is nog een beetje een ver van je bed show. Maar op het moment dat de pepernoten weer in de schappen liggen, denken wij na over oud en nieuw. Voor veel mensen een geweldige tijd, maar onze huisdieren zijn het daar lang niet altijd mee eens. Maar wat is vuurwerkangst eigenlijk en wat kan je er aan doen om te voorkomen of om het te verhelpen? In de komende weken zal er regelmatig een blog verschijnen over dit onderwerp.

Heb jij een hond die zodra de eerste vuurpijl is afgestoken niet meer naar buiten wil, niet of slecht eet  en die trillend in een hoekje kruipt? Voor ons is vuurwerk namelijk iets leuks maar voor hen kan het al snel  iets traumatisch worden. Belangrijk is dat er iets aan de angst van deze honden gedaan wordt, omdat honden angst kunnen gaan ‘generaliseren’. Dit houdt in dat als de hond in het begin bang is geworden voor vuurwerk, het volgende vaak is, dat hij bang wordt van onweer en andere harde geluiden, dichtslaande keukenkastjes of autodeuren et cetera. 
 
Niet iedere hond waarvan wij denken dat hij angstig is, is ook daadwerkelijk angstig. Er zijn ook honden met aangeleerd gedrag. En ook de honden die op het vuurwerk afgaan, vaak blaffend, deze zijn over het algemeen niet angstig. 

Signalen van angst 
Lage houding, lange mondhoeken, oren laag en naar achter, spleetogen, niet eten, ook niet “snoepen”, onzindelijkheid, diarree, overmatig kwijlen, verstarren, tongelen, bek aflikken, trillen, gapen, piepen, janken, poot heffen, niezen, slaapstoornissen, veranderd humeur, sneller grommen en bijten. 

Gedrag
Vluchten naar andere ruimte, wegkijken, steun zoeken bij eigenaar (kan leiden tot beloning van angst), wegkruipen naar donkere ruimtes, niet naar buiten willen en niet alleen thuis kunnen zijn. 

Wat je NOOIT  moet doen: straffen, bij prikkel vandaan laten vluchten (dit is een beloning), troosten (dit kan leiden tot beloning van de angst), alleen thuislaten (bij slopen wordt de angst minder), alleen medicatie geven. De angst van het dier zal zo aanwezig blijven en soms zelfs door rustgevende middelen versterkt worden. Indien uw dier steun zoekt door bijvoorbeeld tegen u aan te kruipen mag dit wel, negeer hem maar laat hem lekker tegen u aanleunen, zo troost u hem niet maar geeft u wel steun. 

Volgende week gaan we verder in op hoe je je hond van zijn angst af kan helpen.

Tagged , , , , , , , ,

Comments are closed.

Maak een afspraak