Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Vuurwerkangst, deel 2

Dierenartsen Lelystad Blog Vuurwerkangst, deel 2

Blog

Vuurwerkangst, deel 2

Posted By Rianne van der Wal

Vorige week begonnen we aan een reeks over vuurwerkangst. Deze week gaan we verder met dit onderwerp en bespreken we wat je kan doen om de angst van je hond te verminderen met training.

Training
Het beste is om de hond zo te gaan trainen dat hij vuurwerk leuk gaat vinden. Hiermee kun je het beste minimaal 2 tot 2,5 maand voor het einde van het jaar mee beginnen. Waarom dan al? Omdat er dan nog geen vuurwerk afgestoken wordt waarvan de hond kan schrikken, want dat is heel belangrijk tijdens de training. In de tijd dat de hond getraind wordt willen we voorkomen dat hij van de prikkel schrikt, in dit geval vuurwerk. 

Vuurwerkgeluid
Je kunt besluiten de training zelf thuis te gaan geven. De training geef je door middel van een CD met opgenomen vuurwerkgeluiden. Zeer belangrijk is dat je je realiseert dat je de hond niet gaat laten wennen aan het vuurwerk, maar dat je de hond gaat herconditioneren. Dit houdt in, dat er een nieuwe betekenis aan vuurwerk gegeven gaat worden. Namelijk dat vuurwerk spelen betekent en dus leuk is. 

De CD wordt eerst zachtjes opgezet, negeer het angstige gedrag en ga lekker met de hond spelen. Zet na een paar minuten de CD uit en geef de hond iets lekkers, mits hij lekker gespeeld heeft en het geluid genegeerd heeft. Eindig altijd positief. Dit wil zeggen, eindig de sessie op het moment dat de hond ontspannen is. Bij de volgende keer dat de CD opgezet wordt, zet je het geluid iets harder en herhaal je het hele ritueel wat hierboven beschreven staat. Het is de bedoeling dat elke sessie de CD harder gaat, er gespeeld wordt en geëindigd wordt met lekkers. De hond zal de vuurwerkgeluiden gaan associëren met iets leuks. Let er wel op dat je nu echt alleen het geluid oefent en niet de geur van vuurwerk of de lichtflitsen die er wel vaak bij horen. 

Vraag om hulp
Heb je geen tijd om dit thuis langzaam aan te leren of wil je liever de begeleiding van een deskundige? Er zijn hondenscholen die speciale cursussen aanbieden voor hondeneigenaren met een hond met vuurwerkangst. Als dit allemaal goed gaat dan hoef je dit niet ieder jaar te herhalen. Als de hond het goed heeft aangeleerd dan zal hij niet meer bang zijn voor vuurwerk. 

En hoe zit het dan met katten? 
Voor katten met vuurwerkangst is het trainen lastiger maar kan een vuurwerk CD ook uitkomst bieden. Voor de training van de katten geldt ook dat je maanden van tevoren dient te starten.  

Dit is een goed moment om te starten met de training van je hond of kat. Maar het kan voorkomen dat de angst dit jaar nog onvoldoende gezakt is en je toch graag wat ondersteunende medicatie gebruikt. Volgende week een overzicht met onze mogelijkheden. 

Tagged , , , , , , , ,

Comments are closed.

Maak een afspraak