Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Vuurwerkangst, wat te doen?

Dierenartsen Lelystad Blog Vuurwerkangst, wat te doen?
Vuurwerkangst, wat te doen?

Blog

Vuurwerkangst, wat te doen?

Posted By Dierenartsen Lelystad

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Helaas voor hen klinken er nu al af en toe knallen, en de jaarwisseling zelf kan voor deze dieren veel stress geven. Hoe kunt u daarmee omgaan?

Voor een echte vuurwerktraining is het in december te laat als uw dier al bang is voor vuurwerk. Het wegtrainen van angst is wel mogelijk, maar kost veel tijd. Als uw dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kan het wel zinvol zijn hem er nu nog langzaam aan te laten wennen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Door die eerst zo zacht te zetten dat uw dier er nauwelijks aandacht voor heeft en tegelijk iets leuks met het dier te doen of hem iets lekkers te geven, leert hij het geluid negeren. Vervolgens kunt u de CD steeds ietsje harder zetten, maar nooit zo hard dat het dier er zenuwachtig van lijkt te worden. Voer het niet te snel op, en begin elke oefensessie met een laag volume.

Heeft uw huisdier al vuurwerkangst ontwikkeld? Dan kan bovenstaande methode op korte termijn de scherpe kantjes er soms wat afhalen, maar eigenlijk moet u deze training dan over een veel langere periode uitspreiden. In dat geval kunt u nu beter met management de jaarwisseling wat draaglijker maken, en volgend jaar bijtijds gaan oefenen.

Medicatie en alternatieve hulpmiddelen kunnen de angst dempen. Daar moet u soms wel enige tijd van tevoren mee beginnen, dus overleg dit bijtijds met ons. Onze paraveterinairen helpen u graag met de keuze van het juiste middel. Ook de mogelijkheid om ergens weg te kruipen, het aanzetten van een radio of televisie die het geluid wat maskeert, de gordijnen sluiten of veel afleiding geven kan helpen.

Wilt u weten wat voor mogelijkheden er zoal zijn om uw huisdier veilig en minder angstig de overgang naar 2015 te laten maken? Lees dan het uitgebreide document over vuurwerkangst op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Wilt u volgend jaar op tijd beginnen met een training of meer informatie over wat u kunt doen? Ieder jaar, in september of oktober, organiseren wij in samenwerking met de Martin Gaus Hondenschool Lelystad een lezing over dit onderwerp.

Tagged , , , , , ,

Written by Dierenartsen Lelystad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Maak een afspraak