Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Wereld Rabiës Dag

Dierenartsen Lelystad Blog Wereld Rabiës Dag

Blog

Wereld Rabiës Dag

Posted By Rianne van der Wal

Op 28 september is het wereld rabiës dag (world rabies day). Op die dag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor de risico’s van hondsdolheid en wat men kan doen om infectie te voorkomen. 

Rabiës is een zoönose, dat wil zeggen dat deze aandoening van dieren op mensen overgedragen kan worden. Het wordt veroorzaakt door een virus dat mensen en dieren kan infecteren en komt wereldwijd (met uitzondering van Antarctica) voor. Zowel wilde dieren (zoals vossen en vleermuizen) als huisdieren kunnen besmet raken en de ziekte verder verspreiden. Om die reden zijn er strenge regels als het gaat om het reizen van honden, katten en fretten van en naar het buitenland. Voor vrijwel alle landen geldt dat een rabiësvaccinatie verplicht is. Daarnaast kennen sommige landen nog aanvullende regels. Dan moet er bijvoorbeeld met een bloedtest aangetoond worden dat de vaccinatie effectief geweest is.

Meer informatie over rabiës kunt u lezen in ons Praktisch document “Hondsdolheid (rabiës). Heeft u een hond, kat of fret die u mee wilt nemen naar het buitenland? Of wilt u een dier uit het buitenland naar Nederland halen? Kijk dan goed na wat de regels zijn die gelden voor die landen en hou u daar ook aan! Een dier kan in beslag genomen worden als niet aan de regels wordt voldaan. U vindt de eisen van verschillende landen op onze website onder “Reizen en vakantie”. 

Tekst: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

Tagged , , , , , , , ,

Comments are closed.

Maak een afspraak