Het komt regelmatig voor dat een hond of kat terugkerende symptomen heeft van een blaasontsteking. Indien uit onderzoek blijkt, dat er kristallen in de urine van uw huisdier voorkomen, is het zinnig een blaasgruisoplossend dieet gevolgd door een blaasgruispreventief dieet te geven.
Vooral onder de katten komt dit probleem regelmatig voor. Eén van de meest voorkomende blaasproblemen bij de kat is FLUTD (Feline Lower Urinary Tract Desease). Dit blaasprobleem bestaat uit een groep van aandoeningen, waarvan verschillende een ontsteking van de lagere urinewegen kunnen veroorzaken. FLUTD bij katten geeft vaak hetzelfde beeld als een blaasontsteking bij de mens (regelmatig bezoek brengen aan de kattenbak/ kleine plasjes in het hele huis doen etc.). Een belangrijke oorzaak van urinewegproblemen is de vorming van blaasstenen/blaasgruis.
Blaasgruis
Bij blaasgruis is er sprake van kristal- en/of steenvorming in de blaas en de urinewegen van de hond of de kat. De kristallen en stenen kunnen uit verschillende mineralen bestaan. In de meeste gevallen bestaan ze uit struviet, soms uit calciumoxalaat en in zeldzame gevallen uit uraat of cystine. U kunt ze vergelijken met zandkorrels, deze zijn vaak zo klein dat ze alleen onder een microscoop zichtbaar zijn.
Blaasgruis kan optreden wanneer de urine heel hoog geconcentreerd is met de eerder genoemde mineralen. De pH-waarde (zuurgraad) van de urine is hierbij van belang, omdat deze de oplosbaarheid van de mineralen beïnvloedt. De kristallen irriteren de blaaswand, waardoor er een blaasontsteking ontstaat. In het ergste geval kunnen de kristallen de urinebuis verstoppen. Dit laatste komt vaker voor bij katers, gezien de urinedoorgang van katers veel smaller is dan bij de poes. Een dier dat `verstopt` zit, moet onmiddelijk naar de dierenarts om gecatheteriseerd te worden. Wordt hier niets aan gedaan, dan kan dit de dood van het dier betekenen!
Symptomen van blaasproblemen
- Abnormaal plassen: vaak naar de kattenbak, in huis plassen, persen tijdens het plassen, afwijkende kleur van de urine (bloed)
- Gedragsverandering: rusteloos, lusteloos (sloom), verbergen of het eten weigeren
Niet elk dier laat alle symptomen zien. Bij twijfel, raadpleeg dan één van de assistente. Mocht u willen weten hoe u urine van uw kat kunt opvangen? Hier vindt u een beschrijving.
Dieetvoeren
Voor blaasproblemen bestaan een aantal verschillende soorten dieetvoeren, afgestemd op het specifieke probleem. Het is dan ook noodzakelijk precies uit te zoeken waar de blaasproblemen door veroorzaakt worden. Het is vaak nodig om uw dier levenslang op het onderhoudsvoer te houden om te voorkomen dat het probleem terug komt.