Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Nieuws

Maatregelen vanwege het nieuwe Coronavirus

Door: Rianne van der Wal

Update 6 augustus 2020

Als praktijk zijn we ons bewust dat er veel verschillende mensen bij ons binnenkomen. De mogelijkheid bestaat dat op die manier het nieuwe Coronavirus bij ons binnengebracht wordt en overgedragen wordt op anderen. Daarom hebben we een aantal maatregelen ingesteld.

Komt u met uw huisdier op het spreekuur dan gelden vanaf maandag 16 maart de volgende maatregelen:

 • Na het aanmelden aan de balie kunt u plaatsnemen in de wachtkamer als er een stoel vrij is. Is dit niet het geval, dan verzoeken wij u buiten te wachten tot u aan de beurt bent.
 • Wij geven u bij binnenkomst geen hand meer.
 • Laat het openen en sluiten van deuren aan het personeel over.
 • Wij verzoeken u alleen met uw huisdier te komen. Neem geen extra familieleden/vrienden mee naar uw afspraak. De regel is 1 persoon per huisdier/afspraak.
 • Heeft u ziekteverschijnselen, laat iemand anders met uw huisdier naar de praktijk komen. Is uw huisdier niet ziek, maar komt hij/zij voor preventieve zorg (zoals een vaccinatie) stel deze dan eventueel uit en bel ons voor een nieuwe afspraak.
 • Wij willen u verzoeken om met PIN de betaling te voldoen. Indien mogelijk contactloos.

Komt uw huisdier voor een operatie/verder onderzoek/opname den gelden de volgende maatregelen vanaf maandag 16 maart:

 • Uw huisdier zal wordt door de dierenarts in de spreekkamer gecontroleerd samen met u. Na het lichamelijk onderzoek en het beantwoorden van eventuele vragen wordt uw huisdier meegenomen door de arts of paraveterinair naar de opname. Het is niet mogelijk om hierbij mee te gaan.
 • U ontvangt na de ingreep telefonisch uitleg over de nazorg van uw huisdier. Tevens krijgt u deze informatie via mail of op papier mee. Komt u uw huisdier ophalen, dan kunt u na betaling uw huisdier direct meenemen. Wij zullen de nazorg niet opnieuw met u bespreken. Mocht u nog vragen hebben, kunt u deze telefonisch stellen. Ook zo willen we hier het contact met elkaar zo kort mogelijk houden.
 • Wij willen u verzoeken om met PIN de betaling te voldoen. Indien mogelijk contactloos.

Verder is het tot op heden niet mogelijk om huisbezoeken af te spreken. We hopen op uw begrip.

Wilt u meer weten over het nieuwe Coronavirus en uw huisdier? Dan kunt u dat in het vorige bericht op onze pagina lezen (klik hier).

Lees meer

Blog

6 keer een Harige Herfst

Door: Rianne van der Wal

De herfst is begonnen en dat is vandaag wel heel erg duidelijk! En met de herfst begint ook het seizoen met ‘al dat haar’. En hoewel de herfst een heerlijke tijd is, kunnen we dat haar in ons huis missen als kiespijn. Maar hoe doen we dat? We geven je 6 tips.

 1. Het is een open deur, maar borstel je hond of kat.
 2. Was je hond met een fijne shampoo en ga goed moet je vingers door de vacht. Je haalt heel veel haar er zo al uit. Pak dan na het afspoelen de borstel en haal er nóg meer uit.
 3. Geef goede voeding, dit draagt bij aan een gezonde huid. En een gezonde huid geeft een gezonde vacht.
 4. Geef de beschikking tot voldoende en schoon drinkwater. Onvoldoende vocht zorgt voor een droge huid, wat voor minder gezonde haren zorgt.
 5. Ga naar een trimsalon met je hond of kat en laat de vacht verzorgen. Veel honden hebben veel voordeel bij het droogblazen van de vacht. Hierdoor verliezen ze heel veel losse en dode haren. Daarnaast kan je ook alle informatie krijgen die je nodig hebt voor een goede vachtverzorging.
 6. Stofzuig, stofzuig en stofzuig… Er zit voor je huis niets anders op dan die regelmatig te gebruiken.
Lees meer

Blog

Wereld Konijnendag

Door: Rianne van der Wal

Deze maand is het Happy Cat Month en het was ook al Hug Your Dog Day. Maar er is nog een bijzondere dag voor onze kleinere viervoeters. Wereld Konijnendag wordt gevierd op zaterdag 26 september aanstaande! 

Die dag staan we even stil bij alle konijnen die in de wereld leven. Zo zijn er konijnen die bij ons thuis wonen, maar ook in de natuur, in fokkerijen (voor hun vacht en/of vlees) en nog altijd als proefdier laven ze in onderzoekscentra. Op de eerste groep konijnen hebben we zelf de meeste directe invloed. Maar het kopen van kunststof-bond en dierproef-vrije producten iets dat we zeker moeten doen! 

Onze ‘huis-konijnen’ zitten er lang niet altijd even plezierig bij. Te veel konijntjes zitten alleen, in een te klein hok, achter in de tuin en krijgt niet de voeding die ze nodig hebben om gezond te zijn en te blijven. Hoe gaat het met jouw konijnen? Ja, je leest het goed! Konijnen, want een konijn is een sociaal dier en kan niet alleen gehouden worden! 

Wil je weten wat je allemaal kan doen om je konijntjes gezond en vrolijk te houden? Kijk dan op onze site. Ben je op zoek naar een nieuw konijn om te koppelen aan het konijntje dat je hebt? Neem dan contact op met Konijnenopvang Kaatje Keutel in Lelystad. Zij helpen je graag verder! 

Lees meer

Blog

Prachtkat Coco

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Coco is vandaag samen met haar zusje Chanel voor het eerst in de trimsalon. Ze zijn Maine Coon-poezen van ruim anderhalf jaar. Coco vindt reizen in de auto altijd erg spannend, ook al is het maar een klein stukje. Daar raakt ze snel gestrest door en gaat dan hijgen. Daarom mag ze het eerst op de trimtafel. Dan is ze snel klaar en brengt een van haar baasjes haar snel naar huis. 

De nagels zijn snel geknipt en de oude haren zijn snel uit de vacht gekamd. Coco is wel een beetje moe van alle nieuwe indrukken. Op de na-foto lijkt ze wel in slaap gevallen te zijn!

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd.

Lees meer

Blog

Vuurwerkangst, deel 3

Door: Rianne van der Wal

De afgelopen weken vertelden wij al het één en ander over vuurwerkangst. Deze week gaan we in op de verschillende ondersteunende middelen die kunnen helpen bij vuurwerkangst en andere angsten. Deze middelen kunnen zonder recept gebruikt worden. Mocht je hond gesedeerd moeten worden, dan is het belangrijk om je hem eerst door een dierenarts gezond te laten verklaren. De arts zal dan ook de medicijnen voorschrijven die je kan gebruiken op de dag en avond zelf.

Adaptil verdamper
De Adaptil verdamper geeft feromonen af. Dit zijn geurstoffen die melkgevende teven uitscheiden om hun pups gerust te stellen. De verdamper wordt in het stopcontact geplaatst en de geurstoffen verplaatsen zich door de ruimte. De angsten zullen daardoor echt verminderen. De Adaptil verdamper kan nog worden aangevuld met een Adaptil halsband. Deze werkt op dezelfde manier als de verdamper, maar dient wel samen met de verdamper gebruikt te worden. Het voordeel is dat de feromonen dan ook buiten het huis werkzaam zullen zijn en dit is gunstig tijdens het uitlaten. De halsband en de verdamper dienen 2 weken voor het vuurwerk in gebruik te zijn, voor een optimaal resultaat. 

Adaptil Express tabletten
Dit zijn zeer smakelijke tabletten op basis van een voedingssupplement. Het voordeel van de tabletten is dat ze enige uren voor het verwachte stressmoment gegeven kunnen worden. Mocht het effect onvoldoende zijn of uitwerken kan er na 6 uur een nieuwe dosering gegeven worden. Dit maakt het dus een fijn product om in te zetten bij vuurwerkangst.

Feliway 
Voor de kat is er de Feliway. Deze geeft ook feromonen af, maar in dit geval zijn dit de geurstoffen van de melkgevende poezen, die zij uitscheiden om de kittens gerust te stellen. Ook voor de kat is er een verdamper die in het stopcontact geplaatst kan worden maar is er ook een spray. Deze kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de favoriete ligplekjes van uw kat mee in te sprayen. 

Zylkéne 
Zylkene is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. De werkzame stof, Alfa-casozepine bindt zich aan dezelfde hersenreceptoren als valium en zorgt voor een rustgevend effect.  Zylkene mag gecombineerd worden met andere medicijnen. Bovendien is Zylkene veilig te gebruiken bij fokdieren, zowel tijdens zwangerschap als tijdens lactatie. Zylkene is hypoallergeen, vrij van conserveermiddelen en lactose.  Voor kortdurende stress bij bijvoorbeeld vuurwerk is het advies 2 dagen van te voren te beginnen en de Zylkene te blijven geven gedurende de stress periode.  

Calm Diet 
Als laatste is er Calm diet van Royal Canin. Deze volledige voeding bevat tevens de stof  Alfa-casozepine maar bevat ook de stof L-tryptofaan. Deze werkt voor een positieve gemoedstoestand. Het advies is 3 weken voor de stressperiode met deze voeding te beginnen en nog een week na de stress door te voeren. 

Lees meer

Blog

Hug Your Dog Day

Door: Rianne van der Wal

Zondag 13 september staat in het teken van je hond.  

Geef je hond een knuffel dag, wie heeft dat nou weer verzonnen? Ami More, de “Dog Wisperer of Chicago” blies deze dag leven in om mensen te helpen herinneren dat honden al lang onze metgezel zijn en zij hiervoor waardering mogen krijgen. Ze staan al decennia naast ons. Eerst als werkhonden, maar inmiddels zien we ze meer als onze gezinsleden. 

Knuffelen moet vandaag
Begin de dag dus met het geven van een dikke knuffel aan je hond en neem hem mee op een lekkere lange wandeling. Maar bekijk ook het leven van je hond eens door zijn ogen. Hoe gaat het met hem en is zijn omgeving nog altijd optimaal ingesteld op hem?! 

Misschien heeft hij behoefte aan een nieuw kauwbot of een nieuw tuig omdat de oude niet meer past. Of is het verstandig een uitlaatservice op je werkdag te laten komen zodat hij je plinten niet hoeft op te eten uit verveling. Of breng eens een bezoekje aan de dierenarts om hem helemaal na te laten kijken. Misschien heeft hij voor jou verborgen pijntjes. 

Hoe dan ook, de dag staat in het teken van jouw viervoeter! 

Lees meer

Blog

Vuurwerkangst, deel 2

Door: Rianne van der Wal

Vorige week begonnen we aan een reeks over vuurwerkangst. Deze week gaan we verder met dit onderwerp en bespreken we wat je kan doen om de angst van je hond te verminderen met training.

Training
Het beste is om de hond zo te gaan trainen dat hij vuurwerk leuk gaat vinden. Hiermee kun je het beste minimaal 2 tot 2,5 maand voor het einde van het jaar mee beginnen. Waarom dan al? Omdat er dan nog geen vuurwerk afgestoken wordt waarvan de hond kan schrikken, want dat is heel belangrijk tijdens de training. In de tijd dat de hond getraind wordt willen we voorkomen dat hij van de prikkel schrikt, in dit geval vuurwerk. 

Vuurwerkgeluid
Je kunt besluiten de training zelf thuis te gaan geven. De training geef je door middel van een CD met opgenomen vuurwerkgeluiden. Zeer belangrijk is dat je je realiseert dat je de hond niet gaat laten wennen aan het vuurwerk, maar dat je de hond gaat herconditioneren. Dit houdt in, dat er een nieuwe betekenis aan vuurwerk gegeven gaat worden. Namelijk dat vuurwerk spelen betekent en dus leuk is. 

De CD wordt eerst zachtjes opgezet, negeer het angstige gedrag en ga lekker met de hond spelen. Zet na een paar minuten de CD uit en geef de hond iets lekkers, mits hij lekker gespeeld heeft en het geluid genegeerd heeft. Eindig altijd positief. Dit wil zeggen, eindig de sessie op het moment dat de hond ontspannen is. Bij de volgende keer dat de CD opgezet wordt, zet je het geluid iets harder en herhaal je het hele ritueel wat hierboven beschreven staat. Het is de bedoeling dat elke sessie de CD harder gaat, er gespeeld wordt en geëindigd wordt met lekkers. De hond zal de vuurwerkgeluiden gaan associëren met iets leuks. Let er wel op dat je nu echt alleen het geluid oefent en niet de geur van vuurwerk of de lichtflitsen die er wel vaak bij horen. 

Vraag om hulp
Heb je geen tijd om dit thuis langzaam aan te leren of wil je liever de begeleiding van een deskundige? Er zijn hondenscholen die speciale cursussen aanbieden voor hondeneigenaren met een hond met vuurwerkangst. Als dit allemaal goed gaat dan hoef je dit niet ieder jaar te herhalen. Als de hond het goed heeft aangeleerd dan zal hij niet meer bang zijn voor vuurwerk. 

En hoe zit het dan met katten? 
Voor katten met vuurwerkangst is het trainen lastiger maar kan een vuurwerk CD ook uitkomst bieden. Voor de training van de katten geldt ook dat je maanden van tevoren dient te starten.  

Dit is een goed moment om te starten met de training van je hond of kat. Maar het kan voorkomen dat de angst dit jaar nog onvoldoende gezakt is en je toch graag wat ondersteunende medicatie gebruikt. Volgende week een overzicht met onze mogelijkheden. 

Lees meer

Blog

Happy Cat Month

Door: Rianne van der Wal

In samenwerking met Catcetera

Alle kleuren
September staat in het teken van Vrolijke katten. De maand begon op 1 september met een speciale dag, voor alleen Rode katten. Rode katten lijken bijna altijd rode katers te zijn en deze spreken ook vaak tot ons in verhalen en afbeeldingen. Denk aan de Rode Kater (Jan, Jans en de Kinderen), Dikkie Dik en de Gelaarsde Kat. Maar zijn er dan alleen maar rode katers? Nee, er zijn ook poezen met deze mooie kleur. Het komt alleen veel minder voor omdat de kleur genetisch niet eenvoudig is om door te geven. Wil je precies weten hoe het wordt doorgegeven? Dan kan je op deze site terecht.

Maar deze maand proberen we katten een vrolijk leven te geven. Het maakt niet uit welke kleur ze hebben, als ze maar vrolijk zijn! Maar hoe maak je je kat nou vrolijk? Hoe zorg je ervoor dat hij/zij een fijn leven bij je heeft? Samen zoeken we uit of je kat al vrolijk is. En kan hij nog vrolijker worden? Hoe doe je dat dan? 

Een kattenleven
Laten we vooropstellen dat katten niet echt ‘vrolijkheid’ kennen. Ze zijn eerder ‘tevreden’ of ‘zonder zorgen’. Daarbij kijk je vooral naar het gedrag wat je niet ziet om te kijken hoe je met je kat gaat. Loopt hij zonder stress door je huis? Blijft hij niet bij de trap zitten wachten terwijl de andere kat op de trap zit (wordt de weg naar boven geblokkeerd dan geeft dat vaak wel at stress)? Heeft hij geen vechtwonden? Doet hij zijn behoeften gewoon op de kattenbak of zoekt hij ook wel eens andere plekjes in huis? Eet en drinkt hij zoals je gewend bent of is dat veranderd? 

Katten slapen zo’n 16 tot 20 uur per dag. De hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je kat. Daarnaast wassen ze zich ongeveer 1 tot 3 uur van de dag. Er blijft dus niet veel tijd over voor andere activiteiten. Maar in die tijd doet hij zijn behoeften, eet en drinkt hij en is hij in voor een jaagspelletje met jou. 

Een beter kattenleven
Je kan je kat vrolijker maken door bijvoorbeeld een andere kattenbak of één extra kattenbak in huis. Misschien heeft hij liever geen luikje ervoor? Of zit hij graag zonder of juist met een kap erop. Is de kattenbakvulling naar wens? Zijn er genoeg plekjes in huis om lekker te liggen? Zijn ze op hoogte en kan hij de ruimte goed overzien? En kan hij er goed bijkomen of lukt het toch niet meer zo goed als toen hij nog een jonge god was? Allemaal vragen die je jezelf kan stellen om er vervolgens ook iets mee te doen. 

Wil je graag meer hulp bij het onderzoeken hoe het met je kat gaat? Of ben je op zoek naar fijne producten voor je kat? Neem dan eens een kijkje op de site van Catcetera. Of stel je vraag aan de gedragsdeskundige achter de webshop, Adriënne, via mail. Zij kan je altijd verder helpen. 

Lees meer

Blog

Vuurwerkangst, deel 1

Door: Rianne van der Wal

Het is nog een beetje een ver van je bed show. Maar op het moment dat de pepernoten weer in de schappen liggen, denken wij na over oud en nieuw. Voor veel mensen een geweldige tijd, maar onze huisdieren zijn het daar lang niet altijd mee eens. Maar wat is vuurwerkangst eigenlijk en wat kan je er aan doen om te voorkomen of om het te verhelpen? In de komende weken zal er regelmatig een blog verschijnen over dit onderwerp.

Heb jij een hond die zodra de eerste vuurpijl is afgestoken niet meer naar buiten wil, niet of slecht eet  en die trillend in een hoekje kruipt? Voor ons is vuurwerk namelijk iets leuks maar voor hen kan het al snel  iets traumatisch worden. Belangrijk is dat er iets aan de angst van deze honden gedaan wordt, omdat honden angst kunnen gaan ‘generaliseren’. Dit houdt in dat als de hond in het begin bang is geworden voor vuurwerk, het volgende vaak is, dat hij bang wordt van onweer en andere harde geluiden, dichtslaande keukenkastjes of autodeuren et cetera. 
 
Niet iedere hond waarvan wij denken dat hij angstig is, is ook daadwerkelijk angstig. Er zijn ook honden met aangeleerd gedrag. En ook de honden die op het vuurwerk afgaan, vaak blaffend, deze zijn over het algemeen niet angstig. 

Signalen van angst 
Lage houding, lange mondhoeken, oren laag en naar achter, spleetogen, niet eten, ook niet “snoepen”, onzindelijkheid, diarree, overmatig kwijlen, verstarren, tongelen, bek aflikken, trillen, gapen, piepen, janken, poot heffen, niezen, slaapstoornissen, veranderd humeur, sneller grommen en bijten. 

Gedrag
Vluchten naar andere ruimte, wegkijken, steun zoeken bij eigenaar (kan leiden tot beloning van angst), wegkruipen naar donkere ruimtes, niet naar buiten willen en niet alleen thuis kunnen zijn. 

Wat je NOOIT  moet doen: straffen, bij prikkel vandaan laten vluchten (dit is een beloning), troosten (dit kan leiden tot beloning van de angst), alleen thuislaten (bij slopen wordt de angst minder), alleen medicatie geven. De angst van het dier zal zo aanwezig blijven en soms zelfs door rustgevende middelen versterkt worden. Indien uw dier steun zoekt door bijvoorbeeld tegen u aan te kruipen mag dit wel, negeer hem maar laat hem lekker tegen u aanleunen, zo troost u hem niet maar geeft u wel steun. 

Volgende week gaan we verder in op hoe je je hond van zijn angst af kan helpen.

Lees meer

Blog

Boekentip: Sjef de Kliniek

Door: Rianne van der Wal

Miss Moss
Dierenarts Moss Tijssens is meer dan dierenarts. Ze is naast dierenarts, moeder, echtgenoot ook nog schrijfster. Onder de naam Miss Moss zijn er twee mooie boeken verschenen. De tip die we u hier geven is van haar boek: Sjef de Kliniek, de hond van de dierenarts. 

Sjef
Het boek is geschreven voor kinderen en door Sjef leren zij te zorgen voor hun huisdier. En leren ze over de gezondheid daarvan. Sjef beleeft verschillende avonturen in de dierenartsenpraktijk en deze worden vertelt in korte verhalen. 

Verliefd?
Sjef was de hond van de dierenarts waar Moss jaren mee heeft samen gewerkt. “Sjef was altijd overal bij, met zijn neus tegen de glazen ruit van de spreekkamer, of op zijn geruite kussen zodat hij precies kon volgen wat er gebeurde in de dierenkliniek. Sjef neemt de kinderen letterlijk mee in de kliniek.” “Maar er gebeurt nog meer”, verteld de bevlogen dierenarts: “Sjef heeft een geheimpje. Dat geheimpje moet je goed bewaren. Hij wordt verliefd, sssjt…” 

Het boek is via bol.com te bestellen. Klik op de afbeelding om naar de juiste pagina te gaan.

Lees meer

Blog

Bijzondere patiënt Hope

Door: Rianne van der Wal

Soms blijven patiënten je bij. Waarom? Omdat ze een bijzondere ziekte hebben, een bijzondere ingreep moesten ondergaan of omdat ze een bijzonder karakter hebben. Met enige regelmaat proberen we zo’n bijzondere patiënt met u te delen. Deze keer vertellen we graag over Hope. 

Niet eten
Hope kwam bij ons de eerste keer met de meest voorkomende konijnen-klacht; niet eten. In dit geval werd het aangevuld met de klacht dat er een verdikking bij haar anus zichtbaar was en dat ze een paar keer gegild had. Tijdens dit eerste bezoek kon de arts geen duidelijke reden vinden voor de klachten. Maar omdat Hope niet at werd er wel gestart met pijnstilling, wat meestal de reden is dat een konijntje niet wil weten. En de baasjes werd dringend verzocht Hope te gaan dwangvoeren. Konijnen moeten namelijk ten alle tijden blijven eten. 

Röntgenfoto’s
Na twee dagen was er bijna geen verbetering en had Hope weer een aantal keer gegild.  Ook was er een groenachtige substantie uit haar achterkant. Opnieuw werd Hope helemaal nagekeken en deze keer werd er wel iets gevonden wat de reden kon zijn van de klachten die Hope had. Met een röntgenfoto kon die verdenking bevestigd worden. 

Die middag werd er een röntgenfoto gemaakt en het was direct duidelijk. Hope had enorm last van een blaassteen! In haar blaas waren ook kleinere steentjes zichtbaar en mogelijk had ze die uitgeplast op het moment dat ze moest gillen. De grote blaassteen was mogelijk niet eens het meest pijnlijke op dat moment of twee dagen daarvoor. 

Operatie
Gelukkig kon Hope de volgende ochtend direct geopereerd worden. En werd ze verlost van alle stenen in haar blaas. Zodra Hope wakker genoeg was kreeg ze voeding van onze paraveterinair en met verschillende medicijnen, mocht ze naar huis.  

Thuis was Hope binnen een dag al goed opgeknapt. Ze at weer zelf en hupte vrolijk door haar hok. En na tien dagen werd ze door de dierenarts gezond verklaard en mocht ze ook weer lekker overal rondhuppen. 

Note: Blaasstenen en blaasgruis bestaat meestal omdat het konijn te veel Calcium krijgt. Dit kan zijn door een knaagsteen, door hooi op basis van Alfalfa of kalkrijke groenten, zoals boerenkool. 

Lees meer
Maak een afspraak