Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Uncategorized

Nieuwjaarswandeling

Door: Rianne van der Wal

Voor de tweede keer gaan we vlak na nieuwjaar met elkaar wandelen. Het “Rondje Zuigerplas” kennen we allemaal, maar met een grotere groep wandelen is toch altijd weer een andere beleving.

We starten zoals altijd om 11.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Zuigerplasdreef en lopen in een uurtje rond de plas. Als afsluiting zal er weer gezorgd worden voor een kopje koffie, thee of limonade en een lekkere koek.

Het is niet nodig om je op te geven. Ook is het niet nodig om een hond mee te nemen, zonder hond is het net zo gezellig!

Lees meer

Nieuws

De beste wensen voor 2020

Door: Rianne van der Wal

We hopen dat iedereen goed het nieuwe jaar begonnen is. Dat alle huisdieren oudjaarsdag en -nacht rustig hebben beleefd en gezond het nieuwe jaar in gaan.

Vuurwerk!
Onze eigen huisdieren hadden hier en daar wat hulp nodig tijdens het vuurwerk. Van voedingssupplementen tot echte medicijnen zijn ingezet om het voor hen ook leuk te houden. Gelukkig lukte dat aardig. Mocht uw hond het allemaal spannender gevonden hebben dan andere jaren, dan is het verstandig om onze site en social media in de gaten te houden. Ieder jaar hebben we in september een informatieavond over vuurwerk waar goede tips gegeven worden!

Plannen voor 2020
Komend jaar zullen we weer veel ondernemen. Zo beginnen we met de nieuwjaarswandeling op 11 januari. Maar ook in het voorjaar en najaar gaan we weer gezellig met elkaar wandelen. De data voor deze wandelingen worden later bekend gemaakt.

Er zal in februari weer volop aandacht zijn voor het gebit van uw hond en kat. En daarna geven we weer extra informatie over op vakantie gaan met uw huisdier. Welke vaccinaties en preventieve behandelingen zijn daarbij belangrijk en wat is er wettelijk allemaal verplicht als u naar het buitenland gaat?

Warande
Vanaf 2 januari zal onze dependance in de Warande langer geopend zijn. Een paraveterinair en dierenarts zal iedere werkdag van 13.00 – 17.00 uur aanwezig zijn. Afspraken kunt u, zoals u gewend bent, telefonisch en online maken.

Lees meer

Blog

Oud & Nieuw – Vuurwerkangst

Door: Rianne van der Wal

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. Helaas voor hen klinken er nu al regelmatig knallen, en de jaarwisseling zelf kan voor deze dieren veel stress geven. Hoe kunt u daarmee omgaan?

Voor een echte vuurwerktraining is het in december en zeker nu, te laat als uw dier al bang is voor vuurwerk. Het wegtrainen van angst is wel mogelijk, maar kost veel tijd. Als uw dier nog niet eerder vuurwerk heeft meegemaakt, dan kan het wel zinvol zijn hem er nu nog langzaam aan te laten wennen. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van een CD met vuurwerkgeluiden. Door die eerst zo zacht te zetten dat uw dier er nauwelijks aandacht voor heeft en tegelijk iets leuks met het dier te doen of hem iets lekkers te geven, leert hij het geluid negeren. Vervolgens kunt u de CD steeds ietsje harder zetten, maar nooit zo hard dat het dier er zenuwachtig van lijkt te worden. Voer het niet te snel op, en begin elke oefensessie met een laag volume.

Heeft uw huisdier al vuurwerkangst ontwikkeld? Dan kan bovenstaande methode op korte termijn de scherpe kantjes er soms wat afhalen, maar eigenlijk moet u deze training dan over een veel langere periode uitspreiden. In dat geval kunt u nu beter met management de jaarwisseling wat draaglijker maken, en volgend jaar bijtijds gaan oefenen.

Medicatie en alternatieve hulpmiddelen kunnen de angst dempen. Daar moet u soms wel enige tijd van tevoren mee beginnen, dus overleg dit bijtijds met ons. Onze paraveterinairen helpen u graag met de keuze van het juiste middel. Ook de mogelijkheid om ergens weg te kruipen, het aanzetten van een radio of televisie die het geluid wat maskeert, de gordijnen sluiten of veel afleiding geven kan helpen.

Wilt u weten wat voor mogelijkheden er zoal zijn om uw huisdier veilig en minder angstig de overgang naar 2020 te laten maken? Lees dan het uitgebreide document over vuurwerkangst op de website van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren. Wilt u volgend jaar op tijd beginnen met een training of meer informatie over wat u kunt doen? Ieder jaar, in september/oktober, organiseren wij in samenwerking met Martin Gaus Hondenschool Lelystad een lezing over dit onderwerp.

Lees meer

Nieuws

Openingstijden tijdens feestdagen

Door: Rianne van der Wal

Deze kerstvakantie zijn onze openingstijden gewijzigd. U kunt medicijnen en voeding ophalen aan de balie gedurende de volgende tijden. Afspraken worden uitsluitend op afspraak gedaan. Een afspraak kunt u online en telefonisch bij ons maken.

Maandag 23 december: 8.30 – 20.00 uur geopend
Dinsdag 24 december: 8.30 – 17.00 uur geopend
Woensdag 25 december: GESLOTEN
Donderdag 26 december: GESLOTEN
Vrijdag 27 december: 8.30 – 20.00 uur geopend
Zaterdag 28 december: 9.00 – 17.00 uur geopend
Zondag 29 december: GESLOTEN
Maandag 30 december: 8.30 – 20.00 uur geopend
Dinsdag 31 december: 8.30 – 17.00 uur geopend
Woensdag 1 januari: GESLOTEN
Donderdag 2 januari: 8.30 – 20.00 uur geopend
Vrijdag 3 januari: 8.30 – 20.00 uur geopend
Zaterdag 4 januari: 9.00 – 17.00 uur geopend
Zondag 5 januari: GESLOTEN

Buiten onze openingstijden blijven wij beschikbaar voor spoedgevallen. U kunt onze dierenarts telefonisch bereiken (0900 – 2 28 28 33).

Het hele team van Dierenartsen Lelystad wenst u hele fijne feestdagen en het aller beste voor 2020.

Lees meer

Blog

Prachtkat Sam

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Steeds als 16-jarige Sam aan het vloerkleed blijft haken, weet zijn baasje: we moeten weer even naar de trimsalon. Alleen maar om de nageltjes te knippen. Die 18 nageltjes zijn in een mum van tijd ingekort en daar heeft Sam weer een paar weken veel plezier van! En zijn baasje natuurlijk ook!

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd.

Lees meer

Blog

Prachtkat Olivier

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Dit is Olivier, een kruising tussen een Maine Coon en een huis-tuin-en-keukenkat. Hij komt al ruim vier jaar hier in de trimsalon, om de drie, vier maanden. Hoe groot hij ook is, hij vindt het elke keer toch steeds in het begin een beetje spannend. Later is hij veel meer gewend. Maar zodra hij klaar is en het mandje tevoorschijn komt, weet hij niet hoe snel hij daar naar binnen moet!

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd

Lees meer

Acties

Castratieproject 2019

Door: Rianne van der Wal

Vanaf 2013 organiseren wij jaarlijks een castratie en sterilisatieproject in Lelystad. Inmiddels zijn er al ruim 60 katten geholpen. Ons team van dierenartsen en assistentes staan op zaterdag 14 december weer klaar in de operatiekamers van onze praktijk op de Kempenaar. Eigenaren van de poezen en katers dienen aan te tonen dat zij afhankelijk zijn van de voedselbank of onder bewind voering staan om in aanmerking te komen voor dit project. 

Deze dag zal het team vrijwillig poezen en katers ‘helpen’. Wij willen met de kerstgedachte in het achterhoofd, de onbedoeld groeiende kattenpopulatie in Lelystad tegen gaan. Er wordt geprobeerd de middelen die nodig zijn om deze operatie uit te voeren (deels) gesponsord te krijgen van de verschillende leveranciers. De ingreep zal niet kosteloos, maar wel op dezelfde manier uitgevoerd worden als gebruikelijk is bij ons. Iedere kater en poes wordt gewaarborgd van dezelfde zorg. Alle katers en poezen worden kostenloos door ons gechipt en geregistreerd. U kunt deze dag vergelijken met een castratie en sterilisatie project in Spanje, maar dan in uw eigen gemeente!

Voor katteneigenaren die in aanmerking komen zijn de kosten als volgt:
Pre-anesthetisch onderzoek*: Kostenloos
Sterilisatie poes: € 55,00
Castratie kater: € 35,00
Chip & registratie: Kostenloos en verplicht
Infuus: € 15,00
Pre-anesthetisch bloedonderzoek*: € 35,00

*Pre-anesthetisch (bloed)onderzoek: voorafgaand aan de operatie wordt het dier door onze dierenartsen lichamelijk onderzocht. Daarnaast wordt er gekeken of het dier vlo-vrij is (dat is een voorwaarde om in onze opname opgenomen te worden). En is het mogelijk om een bloedonderzoek te laten doen om te controleren hoe het met de meest vitale organen gaat.

Lees meer

Blog

Prachtkat Furry

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Heel soms is het voor een kat helemaal geen feest om naar de trimsalon te komen. Dat geldt vooral voor Furry, een Maine Coon-poes van tien jaar. Haar baasjes vertelden dat ze altijd veel stress had van de autoreis naar de dierenarts voor de jaarlijkse prikken. Ze had nu heel veel klitten op de rug, waardoor ze ook nog eens naar de trimster moest reizen. Daarom probeerden haar baasjes prikken en trimmen te combineren. Dat was helaas niet op dezelfde locatie te plannen, maar wel vrijwel na elkaar.

Eerst maar naar de trimster. Zodra de deksel van het mandje af ging en voordat de baasjes het al meldden, rook ik het al: Furry had van spanning in het mandje gepoept. Na acht jaar ervaring met katten kijk ik daar niet meer van op, dus: snel de drolletjes opgeruimd en Furry op de tafel gezet. 

Ik voelde haar spieren nog steeds gespannen. Zelfs haar voetzooltjes voelden vochtig aan door de stress, maar ze bleef toch rustig op tafel zitten. Nagels knippen was geen probleem. De klitten bij haar heupen en staart kon ik makkelijk wegscheren en de rest van haar vacht kon ik ook zonder problemen doorkammen. Furry liet het allemaal toe. De reis heen en terug vond ze erg spannend, maar in de trimsalon was het prima te doen. Ik kon zelfs een na-foto maken terwijl ze rustig op tafel bleef zitten!

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd.

Lees meer

Persberichten

Herfstwandeling

Door: Rianne van der Wal

Wij gaan weer een gezellig rondje wandelen met onze honden en nodigen u graag daarbij uit!

Ieder jaar gaan we met elkaar een rondje lopen rond de Zuigerplas. Honden mee, laarzen aan en misschien een paraplu. Natuurlijk hopen we op een prachtige herfstdag met een lekker zonnetje, maar het blijft Nederland 🙂

We starten zoals altijd om 11.00 uur vanaf de parkeerplaats aan de Zuigerplasdreef. Honden die het spannend vinden, erg druk zijn of wat meer persoonlijke ruimte nodig hebben kunnen het beste even in de auto blijven wachten tot we daadwerkelijk gaan wandelen. Zodra we lopen hebben alle honden de ruimte en er is in de afgelopen jaren nog nooit iets gebeurd tussen de honden. De meesten lopen los mee, soms ook wel aan de lijn en heel af en toe zitten ze in een karretje omdat ze gewoon wat ouder zijn en niet alles kunnen lopen. Na de wandeling staat er weer een kopje koffie, thee of limonade voor iedereen.

Heb je geen hond en wil je wel graag mee? Geen probleem! Er is altijd wel een hondje wat je mag lenen 🙂 U hoeft zich niet vooraf op te geven.

Lees meer

Blog

Prachtkat Mila

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Mila is een zwart-witte huis-tuin-en-keukenpoes van ongeveer vijf jaar. Ze is vandaag voor het eerst in de trimsalon en vindt het allemaal reuze interessant. Terwijl ik al die losse witte haren uit haar vacht kam, kijkt ze parmantig naar buiten. Op de parkeerplaats van de supermarkt is van alles te zien: mensen, auto’s en de bus komen voorbij. Dat is een mooie afleiding tijdens het kammen. 

Thuis is ze ook een oplettende dame. Haar bazin vertelt ondertussen het verhaal van de bijzondere bezoeker in de tuin. Mila kon eens ’s avonds urenlang naar een bepaalde plek in de tuin kijken, in de richting van waar de pindakaaspot aan de schutting hangt. Haar baasje snapte het niet, want in het donker zijn er geen vogeltjes in de tuin. Ze is toen op de knieën naast Mila gaan zitten om erachter te komen waarom ze dat deed. Opeens zag ze een muisje in de pindakaaspot kruipen. Daar tuurde ze dus naar! Later kon ze soms wel een uur lang op de schutting, boven de pindakaaspot, zitten turen of er weer eens een muisje aan kwam, maar helaas!

Helaas, ook op de laatste vrijdag van de maand is er weinig kans op muizen met al die katten in de trimsalon. Dat heeft Mila nu ook ervaren.

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd.

Lees meer
Maak een afspraak