Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Nieuws

Vacature Dierenarts

Door: Rianne van der Wal

Vanwege uitbreiding van ons team zijn wij vanaf vandaag op zoek naar een nieuwe dierenarts. Wij bieden een baan van circa 30 uur (in overleg), en zodra je aan diensten toe bent draai je daarin mee.

Wie zijn wij?
Wij zijn een gezellig team van 9 paraveterinairen en 5 dierenartsen. Samen streven wij naar een hoge betrokkenheid bij onze klant en zijn of haar geliefde huisdier. Dat houdt in dat wij alles in het werk stellen onze deskundigheid op een hoog niveau te houden om zo het huisdier de juiste behandeling te geven. Daarom is er veel mogelijk. De ruime openingstijden en het altijd beschikbaar zijn voor spoedgevallen is hier een eerste voorbeeld van. Daarnaast beschikt onze praktijk over meerdere operatie ruimtes, aparte opnames, een goed uitgerust laboratorium, een echo en digitaal röntgen apparaat en een kattenpension. Naast de hoofdlocatie, beschikken we ook over een dependance in de nieuwste wijk van Lelystad.

Onze praktijk is maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De praktijk is ten alle tijden, dus ook buiten onze openingstijden, beschikbaar voor spoedgevallen.

Je bent werkzaam volgens een tweewekelijks (vast) rooster en diensten worden gerouleerd.  Alle werknemers krijgen een CAO Dierenartsenpraktijken contract en hebben pensioenopbouw.

Wie ben jij?
In het kort: betrokken, vakkundig, spontaan, commercieel en stress bestendig.

Je hebt misschien net je bul mogen halen als dierenarts of werkt al een paar jaar in de praktijk. Je werkt graag in een hecht en gezellig team en bent niet bang om dat aan te vullen met jouw kennis. Misschien heb je ervaring met gebitsbehandelingen of heb je de interesse om daar mee aan de slag te gaan.

Wat moet je doen?
Stuur je sollicitatiebrief met CV naar Sander van der Wal (sander.vanderwal@dierenartsenlelystad). Er is geen uiterste reactiedatum, zodra er een geschikte kandidaat gevonden is wordt de vacature gevuld.

Lees meer

Blog

Je gaat op vakantie en neemt mee terug…

Door: Rianne van der Wal

De vakantie met je hond staat voor de deur en je bent helemaal klaar voor het avontuur! Je hebt je goed ingelezen (dat doe je hier) en weet precies wat je kan verwachten. Maar wat je niet wilt zijn die enge buitenlandse ziektes mee naar huis nemen. Want die zijn helemaal niet zo leuk!

Goed voorbereid op vakantie gaan betekent ook dat je precies weet waar de gevaren liggen. Voor jou, maar zeker ook voor je viervoeter. Misschien heb jij wel extra vaccinaties nodig of neem je deet mee om de muggen te weren. Zo zijn er voor je hond ook voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat ze ziek worden of ziektes meenemen naar Nederland.

Als eerste denk je dan misschien aan Rabiës. Daarvoor moet je hond verplicht gevaccineerd zijn voordat hij naar het buitenland gaat. En in sommige landen is het verplicht om aan te tonen dat de vaccinatie ook werkt in het lichaam van je hond. Is dat het geval, begin dan tijdig met de procedure. Soms slaat de eerste vaccinatie niet aan en moet je nog een keer vaccineren. Voordat je het weet ben je 5 maanden verder voor je naar het buitenland mag.

In de richting van het Middellandse Zeegebied komen verschillende ziektes voor, die (nog) niet niet Nederland voorkomen. Deze ziektes zijn niet altijd te behandelen en dus is voorkomen beter dan genezen! Zandvliegjes, teken, hartworm; allemaal parasieten waar goede beschermende middelen voor zijn. Wil je weten welke het beste voor jouw hond en vakantiebestemming geschikt zijn? Vraag het aan onze paraveterinairen. Zij geven je een volledig advies.

Natuurlijk kan je ook hier alle informatie vinden over de verschillende ziektes en de middelen die je kan gebruiken. Deze informatie kan je printen en opvouwen en makkelijk meenemen op vakantie. Je kan hem ook bij ons aan de balie meenemen. Vraag er dan naar bij onze paraveterinairen.

Lees meer

Nieuws

Koningsdag 2019

Door: Rianne van der Wal

Zaterdag 27 april a.s. zijn wij vanwege Koningsdag gesloten. Wel is onze dierenarts Anke de Jonge beschikbaar voor spoedgevallen. U kunt haar bereiken op 0900 – 2 282 833.

Lees meer

Blog

Prachtkat Djosy

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand.

Vorig jaar om deze tijd was Djosy ook al kat van de maand. Toen vertelde haar baasje dat ze regelmatig meevaart op een boot. De komende tijd staat er weer een spannende trip op haar te wachten: ze gaat varen naar Noorwegen, Zweden en Finland!

Als scheepspoes moet je natuurlijk goed voor de dag komen in het buitenland. Daarom komt ze vandaag in de trimsalon even haar haartjes laten doen. Zodat haar blonde lokken straks vrolijk in de wind wapperen als ze op het voordek staat.

Voordat Djosy met haar baasjes het ruime sop kiest, moet eerst de klimpaal nog in orde worden gemaakt, vindt ze. Zouden ze de mast omwikkelen met sisasltouw? En is er bovenin een kraaiennest? Djosy is voor geen kleintje vervaard: ik zie haar zó een paar meter de hoogte in klimmen en met een pootje voor haar ogen de einder afturen: land in zicht?


Lees meer

Blog

Je gaat op vakantie en neemt mee…

Door: Rianne van der Wal

Jullie gaan dit jaar heerlijk met elkaar op vakantie. Hond achterin en rijden maar! Het lijkt zo simpel en eigenlijk is het dat ook. Toch moet je je even goed voorbereiden voordat je gaat.

Zo zijn er een aantal regels waar je je aan moet houden als je met je hond op vakantie gaat. Is hij gechipt en staat de chip goed geregistreerd bij de databank bijvoorbeeld. Controleer dat goed en pas het aan als het nodig is. Is je hond gevaccineerd tegen Rabiës? Naast de chip is dit verplicht als je naar het buitenland gaat. De vaccinatie moet meestal 21 dagen voor vertrek gegeven zijn, maar in sommige gevallen moet dat al eerder. Let daar dus goed op!

Mag jouw hond eigenlijk wel naar het land waar je naar op vakantie gaat? Heb je bijvoorbeeld een super lieve Amerikaanse Stafford, dan mag je niet naar Frankrijk. Die honden zijn daar niet toegestaan, tenzij je aan heel veel eisen kan voldoen. En als je dan naar Spanje gaat? Kan je dan wel met je hond? Ga je met het vliegtuig is dat geen probleem. Pak je de auto, dan wordt het onmogelijk aangezien je door Frankrijk zult reizen. Informatie over de invoereisen van het land waar je doorheen komt en naartoe gaat vind je op de site van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren (klik hier).

Natuurlijk moet je denken aan de voeding voor je hond, neem voldoende mee. En gebruikt hij medicijnen is het ook handig om een deel van de bloedonderzoeken mee te nemen naar het buitenland zodat je bij complicaties die aan de arts daar kunt laten zien. En natuurlijk is het handig om ons telefoonnummer in je mobiel te zetten, zodat je even kan overleggen als dat nodig is.

Vindt je hond het reizen nou minder leuk en is hij toch niet helemaal zichzelf in de auto? Dan kan het zijn dat hij last heeft van reisziekte. Vroeger zeiden we dan dat je reistabletten voor kinderen kon geven. Een leuk advies natuurlijk, maar dat helpt helemaal niet… Wat wel helpt zijn de reistabletten voor honden. Heb je hier interesse in, vraag onze paraveterinairen om meer informatie.

Wil je nou precies weten waar je aan moet denken voordat je gaat? En wil je graag een checklist van alles wat je mee moet nemen? Die vind je hier!

Lees meer

Persberichten

Loop je met ons mee?

Door: Rianne van der Wal

Zaterdag 4 mei is het weer mogelijk om samen met ons team van dierenartsen en paraveterinairen een wandeling te maken. Gezellig met onze en uw hond(en) wordt er een rondje om de Zuigerplas gelopen. We starten om 11.00 uur vanaf de parkeerplaats van de Zuigerplas aan de Zuigerplasdreef. 

Sinds 2013 organiseren wij wandelingen voor hond en baas. Ieder voorjaar en najaar wordt er door het team gewandeld en iedere keer lopen er zo’n 20 honden met hun baasjes mee. Ook deze keer beloofd het weer een leuke wandeling te worden. Onderweg is er de mogelijkheid om de honden lekker even te laten zwemmen en natuurlijk wordt er voor een drankje en een kleine versnapering gezorgd.

Lees meer

Blog

Als de beste vriend van je kind overlijdt

Door: Rianne van der Wal

Vroeg of laat lopen we er als ouders allemaal tegenaan, het overlijden van een geliefde. Dat kan opa of oma zijn, maar ook een huisdier natuurlijk. In de kliniek komen we dit bijna dagelijks tegen en er zijn veel vragen bij ouders over hoe om te gaan met je kind dat zo veel verdriet heeft.

Wat voorop staat is dat je je kind moet betrekken bij het overlijden van hun grootste vriend. Vertel in simpele woorden wat er gaat gebeuren. Dat jullie alles gedaan hebben om Snoepie beter te maken, maar dat hij dat niet meer wordt. En vertel dat hij vandaag geëuthanaseerd zal worden. Dat hij daarna dood zal zijn. Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je daar dan nog meer over vertellen. Maar belangrijk is dat woorden als; inslapen, niet gebruikt worden. Je kind zal die avond niet meer naar bed willen omdat het bang is niet meer wakker te worden. Je kan samen een boekje lezen over de dood. “Kikker en het vogeltje” of “Woezel & Pip, Dag lief Muisje” zijn fijne boeken voor jongere kinderen. 

Knuffel meenemen
Heeft je zoon of dochter een lievelingsknuffel? Laat die dan meekomen naar de dierenarts. Deze kan bij het consult zijn en als troost dienen. Ook kan je vertellen dat hun knuffel dan precies begrijpt wat er gebeurde en als je zoon of dochter dan verdrietig is, snapt de knuffel al precies waarom.

Veerkrachtig
Sta niet raar te kijken als je kind in de auto naar huis al weer vraagt om een ijsje, of iets anders. Kinderen zijn veerkrachtig en schakelen snel tussen intens verdriet en plezier. Maar is je kind verdrietig, geef het dan de ruimte om deze emotie te uiten. Praat er samen over en gebruik eventueel het knuffeldier om daarin te helpen. 

Kinderen die huisdieren verloren hebben en bij het proces betrokken zijn, zullen in de toekomst beter voorbereid zijn op de dood van een familielid. Ze kennen hun gevoelens en weten al hoe daar mee om te gaan. 

In de kliniek houden wij graag rekening met je kinderen en betrekken we ze bij het proces. Mocht je ooit deze afspraak maken, laat ons dan weten wat je wensen zijn. Dan houden we daar zo veel mogelijk rekening mee.

Lees meer

Blog

Vacature Paraveterinair

Door: Rianne van der Wal

Omdat één van onze paraveterinairen gekozen heeft voor een carrière als röntgenlaborante bij het St. Jansdal in Harderwijk, zijn wij wederom op zoek naar een leuke en gezellige collega.

Wij zijn per direct op zoek naar een paraveterinair om ons team aan te vullen. Het aantal uren is in overleg.

Wie zijn wij?
Wij zijn een gezellig team van 8 paraveterinairen en 5 dierenartsen. Samen streven wij naar een hoge betrokkenheid bij onze klant en zijn of haar geliefde huisdier. Dat houdt in dat wij alles in het werk stellen onze deskundigheid op een hoog niveau te houden om zo het huisdier de juiste behandeling te geven. Daarom is er veel mogelijk. De ruime openingstijden en het altijd beschikbaar zijn voor spoedgevallen is hier een eerste voorbeeld van. Daarnaast beschikt onze praktijk over meerdere operatie ruimtes, aparte opnames, een goed uitgerust laboratorium, een echo en digitaal (tandheelkundig) röntgen apparaat en een kattenpension. Naast de hoofdlocatie, beschikken we ook over een dependance in de nieuwste wijk van Lelystad.

Onze praktijk is maandag t/m vrijdag geopend van 08.30 uur tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.00 – 17.00 uur. De praktijk is ten alle tijden, dus ook buiten onze openingstijden, beschikbaar voor spoedgevallen.
Je bent werkzaam volgens een vast rooster en diensten worden gerouleerd.  
Werknemers vallen bij ons onder de CAO Dierenartsenpraktijken en hebben pensioenopbouw.

Wie ben jij?
In het kort: betrokken, flexibel, vakkundig, een harde werker, stress bestendig, spontaan en commercieel. O, en je hebt je diploma paraveterinair (bijna) in handen.

Misschien heb je jaren ervaring. Misschien kom je net van school en moet je de kneepjes van het vak nog leren. Wij kijken op dit moment vooral naar wie jij bent en wat jij voor ons kan betekenen.

Wel vinden we het belangrijk dat je in de omgeving van Lelystad woont en binnen 30 minuten op de praktijk aanwezig kan zijn. Zodra je goed ingewerkt bent, ga je namelijk meedraaien in het dienstrooster van de paraveterinairen. Dat houdt in dat je iedere 8 weken een weekend dienst hebt en ook eens in de 8 weken een ‘weekdienst’. Je kan dan opgeroepen worden om de arts te helpen bij een spoedgeval.

Ben je dan ook nog eens heel gezellig, weet je een goede grap te waarderen of verzin je die zelf? Dan pas je heel goed bij ons in het team!

Wat moet je doen?
Stuur je sollicitatiebrief met CV naar onze praktijk t.a.v. Mw. M. Sterk (dierenartsenlelystad@hotmail.com). Er is geen uiterste reactiedatum, zodra de geschikte kandidaat gevonden is, wordt de vacature gevuld.

Lees meer

Persberichten

Dodelijke hondenziekte vlak over de Duitse grens

Door: Rianne van der Wal

Persbericht via Universiteit van Utrecht

In Duitsland is in het grensgebied met Nederland op enkele plaatsen* een dode vos met de voor honden besmettelijke ziekte van Carré aangetroffen. Honden kunnen besmet worden door (in)direct contact met andere zieke honden of in de natuur levende zieke wilde dieren als vossen of marters.

Canine Distemper of ziekte van Carré, zoals hondenziekte ook wordt genoemd, is een infectie die ernstige ziekteverschijnselen en uiteindelijk ook hersenverschijnselen bij de hond kan veroorzaken. Het is zeer besmettelijk en voor honden in veel gevallen dodelijk.

Symptomen
Geïnfecteerde honden die niet zijn gevaccineerd krijgen eerst koorts, een loopneus, vieze ogen, gaan hoesten en ontwikkelen longontsteking. Daarna ontstaan maag-darmproblemen en is er grote kans op overgeven en diarree, mogelijk met wat bloed. Als vervolgens het virus de hersenen van de honden aantast, ontwikkelen ze klachten als kopkanteling, spiertrekkingen, stuiptrekkingen en gedeeltelijke of volledige verlamming met uiteindelijk de dood als gevolg.

Behandeling
Honden kunnen niet behandeld worden tegen het virus dat de ziekte veroorzaakt. Symptoombestrijding kan wel. De zieke hond moet dan naar een kliniek en in isolatie worden behandeld. Honden krijgen dan antibiotica om bacteriële infecties te behandelen, medicatie tegen diarree, braken, en hoesten, meestal zijn ook infusen nodig.

Wat is er tegen te doen?
Herman Egberink is dierenarts en viroloog bij het departement Infectieziekten en Immunologie. “Gelukkig kan de ziekte worden voorkomen door inenting. Als de moeder is gevaccineerd, krijgen pups eerst antistoffen via de moedermelk binnen. Afhankelijk van de hoeveelheid antistoffen zijn de meeste pups hierdoor gedurende de eerste 6-12 weken van hun leven beschermd. Rond die periode worden ze gevoelig voor infectie. Daarom krijgen de pups vanaf een leeftijd van 6 weken enkele inentingen (vaccinaties) met een laatste vaccinatie op een leeftijd van 6-12 maanden. Na deze basisvaccinatie wordt een herhalingsenting om de 3 jaar aanbevolen”, aldus Egberink.

Ook marterachtigen zijn gevoelig voor hondenziekte. Vandaar dat mensen die fretten of nertsen als huisdier houden, ook met deze ziekte rekening moeten houden en nadenken over het inenten van hun huisdier.

De ziekte van Carré is verwant aan de mazelen bij de mens, maar ongevaarlijk voor de mens. Huiskatten zijn niet gevoelig voor deze infectie.

Besmetting
Dieren lopen de ziekte voornamelijk op door het inademen van besmette luchtdeeltjes of door contact met besmet speeksel, neus- of oogvocht, urine of uitwerpselen. Niet alle dieren die met het virus in aanraking komen, gaan dood. Het is mogelijk dat dieren zich herstellen en immuniteit opbouwen. Het aandeel van besmette dieren dat doodgaat, kan per diersoort zeer verschillend zijn.

Wilde dieren
Bij het Dutch Wildlife Health Centre (DHWC) worden dode wilde dieren onderzocht op doodsoorzaak. Behalve hond- en marterachtigen, is ook de wasbeer gevoelig voor hondenziekte. In Duitsland zin jaarlijks enkele berichten over hondenziekte bij vossen, dassen, steen- en boommarters of wasberen. DWHC heeft in de afgelopen jaren deze ziekte bij een paar dassen en bij één steenmarter vastgesteld, nog niet bij vossen. Het laatste geval was bij deze steenmarter die in december 2016 in de omgeving van Enschede dood was gevonden. Deze steenmarter had de dagen ervoor afwijkend gedrag had vertoond.

Afwijkend gedrag
Het is niet mogelijk om aan het gedrag van een dier te zien of het hondenziekte heeft of niet. Afwijkend gedrag kan door tal van oorzaken komen, waaronder hersenontsteking, maar ook longontsteking. De oorzaken voor een hersenontsteking zijn bovendien zeer divers, zoals infecties met toxoplasma, Franse hartworm of bacteriële infecties zoals Stafylococcen

*Niederkruchten (Kreis Vierssen): 4 januari 2019 – Effeld (Kreis Heinsberg): 7 maart 2019 – Heiligenhaus (Kreis Mettman): 27 januari 2019

Overige informatie over ziekten bij vossen en hondenziekte bij wilde dieren:
Vos met bacteriele hersenvliesontsteking: https://www.dwhc.nl/vos-meningitis/
Overige berichten over vossen: https://www.dwhc.nl/diersoorten/vos/
Lees meer over hondenziekte op https://www.dwhc.nl/ziekten/canine-distemper.
Lees meer

Blog

Prachtkat Gijs

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Vandaag komt er bejaard bezoek in de trimsalon. Deze oude grijze dame genaamd Gijs is niet van gisteren, maar zelfs van de vorige eeuw! Ze is geboren in juli 1999 en is dus bijna 20 jaar. In mensenleeftijd omgerekend is ze dan ongeveer 100 jaar.

Op zo’n gezegende leeftijd is het heerlijk om je nagels te laten manicuren, je harige jas te laten ontwollen en je stijve spieren te laten masseren. Niet alleen Gijs vindt de behandeling prettig, ook haar baasje vindt het fijn dat ze haar trouwe maatje zo ziet genieten. En ik vind het een eer om zo’n lieve dame op leeftijd te verwennen!

Lees meer
Maak een afspraak