Openingstijden (afspraak) Maandag t/m Vrijdag: 08.30-20.00 uur - Zaterdag: 09.00-17.00 uur Tel: 0320 - 282833 (tijdens openingstijden) Spoedgevallen: 0900 - 2 28 28 33 (80ct. minuut)

Nieuws

Maatregelen vanwege het nieuwe Coronavirus

Door: Rianne van der Wal

Update 14 december 2020
Wij blijven zonder tegenbericht open voor alle veterinaire zorg.

Naar aanleiding van de te verwachten strengere coronamaatregelen heeft de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde nagevraagd of dierenartsenpraktijken mogen open blijven. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij gaf aan het antwoord nog niet te weten.

Zonder tegenbericht kunnen wij dus gewoon open blijven voor alle veterinaire zorg. Heeft u een afspraak bij ons, dan kan deze gewoon doorgaan. Natuurlijk nemen wij alle voorzorgsmaatregelen en hebben wij ook onze coronamaatregelen in de praktijk. Welke dat precies zijn leest u verder in deze post.

Het dragen van een mondmasker is verplicht.
Het kabinet heeft besloten dat vanaf 1 december het dragen van mondmaskers verplicht zal zijn in publieke ruimtes. Dat betekent dat u bij ons in de praktijk een mondmasker moet dragen.

Geen mondmasker, geen toegang.
Draagt u geen mondmasker zullen wij u verzoeken deze alsnog op te zetten. Wij zullen geen discussie met u aangaan over het wel of niet zinvol zijn van het mondmasker in de strijd tegen COVID-19. Wilt u geen mondmasker dragen, dan verzoeken wij u ons pand te verlaten en kunnen wij u niet verder helpen. Wij rekenen op uw medewerking, want alleen samen krijgen wij het Coronavirus onder controle.

Als praktijk zijn we ons bewust dat er veel verschillende mensen bij ons binnenkomen. De mogelijkheid bestaat dat op die manier het nieuwe Coronavirus bij ons binnengebracht wordt en overgedragen wordt op anderen. Daarom hebben we een aantal maatregelen ingesteld.

Komt u met uw huisdier op het spreekuur dan gelden op dit moment de volgende maatregelen:

 • Wij verzoeken u alleen met uw huisdier(en) te komen. Neem geen extra familieleden/vrienden mee naar uw afspraak. De regel is 1 persoon per huisdier/afspraak.
 • Wij verzoeken u na het aanmelden bij de paraveterinair plaats te nemen op één van de stoelen in de wachtkamer. Is er geen stoel beschikbaar kunt u buiten wachten. Zodra u aan de beurt bent zullen wij u hiervan op de hoogte stellen.
 • Wij geven u bij binnenkomst geen hand meer.
 • Laat het openen en sluiten van deuren aan het personeel over.
 • Heeft u ziekteverschijnselen, laat iemand anders met uw huisdier naar de praktijk komen. Is uw huisdier niet ziek, maar komt hij/zij voor preventieve zorg (zoals een vaccinatie) stel deze dan eventueel uit en bel ons voor een nieuwe afspraak of verzet deze online.
 • Wij willen u verzoeken om met PIN de betaling te voldoen. Indien mogelijk contactloos.
 • Het dragen van een mondmasker is verplicht.

Komt uw huisdier voor een operatie/verder onderzoek/opname den gelden de volgende maatregelen:

 • Uw huisdier zal wordt door de dierenarts in de spreekkamer gecontroleerd samen met u. Na het lichamelijk onderzoek en het beantwoorden van eventuele vragen wordt uw huisdier meegenomen door de arts of paraveterinair naar de opname. Het is niet mogelijk om hierbij mee te gaan.
 • U ontvangt na de ingreep telefonisch uitleg over de nazorg van uw huisdier. Tevens krijgt u deze informatie via mail of op papier mee. Komt u uw huisdier ophalen, dan kunt u na betaling uw huisdier direct meenemen. Wij zullen de nazorg niet opnieuw met u bespreken. Mocht u nog vragen hebben, kunt u deze telefonisch stellen. Ook zo willen we hier het contact met elkaar zo kort mogelijk houden.
 • Wij willen u verzoeken om met PIN de betaling te voldoen. Indien mogelijk contactloos.
 • Onze medewerkers zullen een mondmasker dragen. Wij vragen u dit ook te doen. We stellen het (nog) niet verplicht.

Verder is het tot op heden niet mogelijk om huisbezoeken af te spreken. We hopen op uw begrip.

Wilt u meer weten over het nieuwe Coronavirus en uw huisdier? Dan kunt u dat in het vorige bericht op onze pagina lezen (klik hier).

Lees meer

Nieuws

Gesloten vanwege jaartelling

Door: Rianne van der Wal

Maandagavond 4 januari zijn wij vanaf 17.00 uur gesloten vanwege onze jaartelling. Wel blijft onze arts bereikbaar voor spoedgevallen. Hiervoor kunt u bellen met 0900 – 228 28 33.

Wilt u een afspraak maken op ons reguliere spreekuur, dan kunt u dat online via deze link doen.

Lees meer

Blog

Tips rondom oud & nieuw

Door: Rianne van der Wal

In september vertelden we over vuurwerkangst bij honden (en katten). Wat je kan doen om deze angst te verminderen én wat je eventueel kan gebruiken als je hond of kat het toch nog erg spannend vindt. Deze keer vertellen we iets over de dag en nacht zelf. Wat is handig om te doen en wat niet?

Naar buiten of niet?
Belangrijk is honden dagen voor oudjaar en tijdens oudjaar ten alle tijden aan de lijn uit te laten en vermijd plekken waar veel vuurwerk afgestoken wordt. Het is daarbij belangrijk de halsband goed sluitend om te doen. Uw hond zal niet de eerste zijn die zich uit de halsband bevrijd tijdens deze periode. 
 
Laat u kat dagen voor oudjaar binnen, katten in het nauw kunnen nog wel is van huis afdwalen. Sluit de kat op oudejaarsavond apart op in een kamer met zijn water en eten. Laat het licht aan, zorg eventueel voor achtergrondmuziek (geluid) en sluit de ramen af zodat de lichtflitsen minimaal te zien zijn. Belangrijk is dat de kat zich in deze ruimte kan verstoppen, onder het bed geeft voor de kat vaak de voorkeur.  

Let wel: mocht u (mede dankzij dit artikel) denken dat uw huisdier last heeft van stress raadpleeg dan toch eerst de dierenarts, deze kan lichamelijke oorzaken van gedragsproblemen/stress uitsluiten. Als blijkt dat uw dier in orde is, kunt u samen met de dierenarts bespreken hoe de stress bij uw hond of kat verminderd kan worden. 

Het team van Dierenartsen Lelystad wenst u, uw familie en uw huisdieren een prettig uiteinde en een gelukkig nieuwjaar! 

Note; deze blog is ruim voor het vuurwerkverbod en de lock down (14 december) geschreven. Desondanks is het denkbaar dat er vuurwerk in uw omgeving zal worden afgestoken. Het zogenaamde kindervuurwerk (F1 vuurwerk) mag wel gebruikt worden (dat mag het hele jaar door) en hiervoor zijn huisdieren vaak net zo bang.

Lees meer

Blog

Prachtkat Nala

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Nala is een Maine Coon-poes van ongeveer vijf maanden. Ze komt met haar broertje voor het eerst kennismaken met mij en de trimsalon. Het reismandje, de autorit, rondneuzen in de trimsalon, nageltjes knippen en haartjes kammen, alles vindt ze interessant om te ontdekken. Maar vooral de vlieg bij de tl-lamp aan het plafond trekt haar aandacht!

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd.

Lees meer

Uncategorized

Diabetesmaand

Door: Rianne van der Wal

Omdat er jaarlijks meer mensen geconfronteerd worden met diabetes (suikerziekte) wordt er op 14 november aandacht aan gegeven. Deze dag is Wereld Diabetes Dag. Omdat bij onze huisdieren deze ziekte ook regelmatig voorkomt en veel eigenaren dit niet weten, hebben wij een maand lang extra aandacht hiervoor. 

Wij willen u graag informeren over deze ziekte, hoe u het kunt signaleren. En hoe wij u vervolgens helpen bij de diagnose en behandeling. Want, heeft u huisdier diabetes, dan staat u er zeker niet alleen voor!

Wilt u meer weten over deze ziekte? Dan kunt u op deze pagina terecht.

Lees meer

Blog

13 Regels; fietsen met je hond

Door: Rianne van der Wal

We schreven al een blog over fietsen met je hond en waar je allemaal aan moet denken als je gaat beginnen. Maar er zijn natuurlijk wel wat regels als je gaat fietsen met je hond. In deze blog even een kort overzicht van die regels. 

 1. Ga niet fietsen als het te warm is. Maar wat is dan te warm horen we je denken. Is het 20graden of warmer? Dan is het te warm. Bedenk ook dat het asfalt warm is. 
 2. Neem altijd water mee zodat je viervoeter tussendoor een slok kan nemen. 
 3. Maak gebruik van een hondentuig en geen halsband (of halster) als je gaat fietsen.
 4. Ga niet fietsen 2 uur na een maaltijd van je hond en wacht met voeren tot een half uur na het fietsen. Zo voorkom je een mogelijke maagtorsie. 
 5. Laat je hond ook niet een bak vol water opdrinken na het fietsen. Even een paar slokken is voldoende en dan een half uur later weer. 
 6. Controleer tijdens en na het fietsen zijn voetzooltjes. Door het asfalt kunnen deze kapot gaan.  
 7. Laat je hond niet door grind en glas lopen. 
 8. Maak je geen gebruik van een speciale fietshouder? Bind de riem niet aan je fiets vast en sla hem niet om je pols heen. 
 9. Pas op met bochten en fiets daar iets langzamer. Leer je hond eventueel commando’s voor links en rechts aan. 
 10. Geef je hond de ruimte om even zijn behoeften te doen voor je gaat fietsen. Zo voorkom je een noodstop. 
 11. Fiets niet langs drukke wegen met veel verkeer. 
 12. Pas je tempo aan je hond aan. Zorg ervoor dat je hond blijft draven en niet hoeft te galopperen.  
 13. Houdt altijd de tijd in de gaten en vergeet niet dat je ook weer samen naar huis moet. 

Honden die regelmatig mee gaan naast de fiets ontwikkelen een super conditie en het is dan ook geen manier om je hond moe te maken. Heb je dat als doel? Dan kan je beter hersengymnastiek gaan doen met hem/haar. Hoe je dat doet? Dat vertellen we in een volgende blog. 

Lees meer

Blog

Prachtkat Mister

Door: Rianne van der Wal

Door kattentrimster Jos Hillebrand

Mister is een forse Maine Coon van acht jaar. Vandaag ligt hij heerlijk ontspannen op de trimtafel nadat ik zijn oude haren en klitten uit zijn vacht heb gehaald. 

Zo lang ik hem ken – hij komt hier al ruim vier jaar zijn vacht laten trimmen – heeft hij zwart-wit-grijze haren. Maar de laatste keer, eind september, viel het zijn baasje en mij op dat zijn vacht steeds bruiner wordt, vooral op zijn rug. Bijzonder: mensen met bruin haar worden steeds grijzer naarmate ze ouder worden, maar Mister wordt met de jaren steeds bruiner!  

Iedere laatste vrijdag van de maand komt Jos bij ons in de praktijk in de Warande om katten te kammen of te ontwollen. En heel soms, als dat niet meer lukt, scheert ze katten ook. Iedere maand zet ze één van haar ‘klantjes’ in het zonnetje en wordt Prachtkat benoemd.

Lees meer

Blog

Lekker uitwaaien op de fiets

Door: Rianne van der Wal

Maandag deelden we 10 tips voor het hardlopen met je hond. Deze week gaan we iets anders doen. Deze week fietsen willen we graag gaan fietsen met onze hond. Maar hoe pak je dat aan en waar moet je allemaal aan denken? 

Wel fietsen of niet fietsen, dat is de vraag
Niet iedere hond kan naast de fiets. Denk aan rassen met een korte snuit, zoals de Shih Tzu of de Franse Bulldog. Die overigens naast hun bouw ook hun afmeting niet mee hebben. Want kleine honden hebben moeite met meekomen naast de fiets. Een fijn tempo voor hen is voor ons een te laag tempo om te fietsen. Maar je moet ook rekening houden met de levensfase en gezondheid van je hond. Een pup mag nog niet naast de fiets, dat is te belastend voor zijn groeiende lijf. En een hond op leeftijd neem je ook niet meer mee. Wil je weten of jij je hond mee kan nemen naast de fiets en twijfel je? Neem contact op met de praktijk en plan eventueel een consult in voor een lichamelijk onderzoek en advies van de arts.

Klaar voor de start…
Bouw het langzaam op en ga niet direct 10km fietsen met je hond. Belangrijk is dat hij netjes naast de fiets kan lopen, niet trekt of te veel afleiding heeft van andere weggebruikers en honden. 

Dit kan je het beste trainen terwijl je nog naast de fiets staat. Loop met je hond en de fiets een stukje en train je hond dat hij er netjes naast blijft. Heb je het idee dat het goed gaat, kun je op de fiets stappen en een stukje fietsen. Vraag een ander de hond vast te houden en met de hond mee te lopen terwijl jij fiets. Gaat dat goed? Neem dan de lijn over. 

Fiets niet harder dan dat je hond draaft. Een drafje is een gang waarbij de hond altijd twee poten aan de grond heeft. Een galop (de snelste gang, met een zweefmoment) is te belastend voor de hond om langere tijd te doen en kan hij niet zo lang volhouden.

En dan
Bouw de afstand langzaam op. En bedenk je dat je met een rustig tempo fietsen al snel 10km per uur gaat. Dan ben je dus met een minuut al 1km onderweg. Als je begint met hardlopen is 1km al een behoorlijke afstand om te lopen. Begin dus met een halve minuut fietsen en bouw dat langzaam uit naar meer. Kijk hierbij goed naar je hond. Begint hij meer te hijgen, loopt hij anders of tilt hij pootjes niet meer goed op? Dan ben je te ver gegaan.

Wat heb je nodig?
Je zult merken dat je bij het vasthouden van de lijn je makkelijk van je fiets getrokken wordt. Het is dan ook veiliger om gebruik te maken van een fietsstang voor je hond. Deze zorgt er voor dat de klap van het trekken opgevangen kan worden. Maar ook dat je hond niet te dicht bij de fiets en trappers kan komen. Belangrijk is wel dat je hiermee oefent voordat je direct een stuk gaat fietsen.

Tijdens het fietsen is het voor je hond prettig om een tuig te dragen in plaats van een halsband. Gebeurd er iets wordt de klap opgevangen door zijn lijf en niet door zijn nek, waar veel meer mis kan gaan.

Lekker moe
Het lijkt een ideale manier om je hond moe te maken als hij altijd druk is. Maar houdt rekening met zijn conditie die alleen maar beter wordt. Een drukke hond kan je beter rustig krijgen met denkspelletjes.

Regels
Voor nu is het zaak dat je eerst gaat oefenen met het fietsen en je hond het leert. Volgende week vertellen we je dan wel de regels van het fietsen met je hond.

Lees meer

Blog

In 10 stappen hardlopen met je hond

Door: Rianne van der Wal

Het afgelopen half jaar zijn er veel hardlopers bij gekomen in Nederland. Toen de sportscholen moesten sluiten in maart vanwege Corona gingen we massaal naar buiten. En als hondeneigenaar is het wel zo leuk om de buitenpret te delen met je viervoeter. Maar hoe doe je dit nou op een verantwoorde manier? 

 1. Als eerste denk je aan de veiligheid van jezelf en je hond. Hoe verleidelijk ook, loslaten van je stuiterbal is misschien niet overal even handig. Doe dat echt alleen op een plek waar dat kan. En zorg ervoor dat je hond de basis commando’s kent en daar ook naar luistert. 
 2. Ga op zoek naar een fijn hondentuig/riem die fijn is voor jullie beiden. Gebruik dit tuig en deze riem uitsluitend voor het hardlopen. Zo weet je hond wat er komen gaat. Bekijk hier alle hardloopriemen.  
 3. Zorg dat je hond volwassen is en jouw tempo kan bijhouden boven zijn eigen tempo te lopen. Over het algemeen kunnen honden van een middelmaat formaat (15-30kg) goed met je hardlopen. Maar kijk vooral naar jouw hond. Sommige kleinere rassen kunnen het prima aan en ook grotere rassen lopen soms in een fijn tempo naast je. 
 4. Ga niet hardlopen met je hond als hij gezondheidsproblemen heeft of zijn bouw het niet toestaat. Wil je weten of jouw hond mee kan hardlopen of twijfel je? Maak een afspraak bij je dierenarts om je hond na te laten kijken en vraag advies. 
 5. Zorg dat je hond niet net een maaltijd heeft gehad. In de drie uur voor het hardlopen geef je hem geen eten en je wacht ook minimaal een half uur na het hardlopen voordat je hem eten geeft. Water mag wel. 
 6. Loop niet te hard van stapel. Bouw het langzaam op en kijk naar je hond. Begin met snelwandelen gedurende 1 of 2km en bouw dat langzaam uit naar meer. Als je rond de 5 km zit kan je het tempo opvoeren. Je hond zal het tempo bepalen dat jullie uiteindelijk samen hardlopen. Blijf goed naar je hond kijken, kan hij het aan? 
 7. Honden zijn geen lange afstandsrenners. Ga je meer dan 5kg hardlopen? Laat je viervoeter lekker thuis. 
 8. Begin met een warming-up voor jezelf en een snuffelrondje voor je hond. Tijdens het snuffelen kan hij ook zijn behoeftes doen. Zo voorkom je een noodstop als je hond plots gaat zitten poepen. 
 9. Loop zo veel als mogelijk op een zachte ondergrond. Asfalt en tegels zijn geen plek voor een hond om hard te lopen. Zijn voetzooltjes zullen daarvan kapotgaan. 
 10. Voorkom oververhitting! Ga niet hardlopen met je hond als het warmer is dan 20-22°C. Neem water mee zodat je hond na het hardlopen direct wat kan drinken. 
Lees meer

Blog

6 Tips voor Wereld Dierendag

Door: Rianne van der Wal

90 Jaar geleden werd er voor het eerst Wereld Dierendag georaniseerd. In 1930 was het nog een vreemde dag voor veel mensen, maar inmiddels is het niet meer weg te denken. 4 Oktober is de sterfdag van St. Fransiscus van Assisi (de beschermheer van de dieren) en dus de mooiste datum om onze dieren te eren. Wat kan je allemaal doen zo’n dag? We geven je graag wat tips.

 1. Ga er lekker op uit met je hond en maak een wandeling. Ga naar het bos, de hei of waai uit op het strand.
 2. Geef je huisdier eindelijk die nieuwe mand, die fijne bodembedekking of dat heerlijke slaapplekje die je al zo lang wilde aanschaffen.
 3. Speel vandaag meer samen en probeer vast te kijken wanneer je dat nog meer kan doen.
 4. Geef je samen op voor een nieuwe uitdaging zoals een cursus speuren of behendigheid.
 5. Maak een afspraak bij een trimster en laat je huisdier daar verwennen.
 6. Als je huisdier niet jaarlijks een dierenarts ziet, maak eens een afspraak en laat hem/haar nakijken. Hopelijk wordt er niets gevonden, maar misschien zijn er problemen waar je nog niets vanaf wist. Iets dat je nu nog niet ziet, maar al wel kan behandelen. Zoiets als Chronische Nierziekte of Suikerziekte.

Wist je trouwens dat dierenarts Sander op deze dag getrouwd is? Zijn idee: zo kan je je trouwdag nooit vergeten… 🙂

Lees meer

Blog

Wereld Rabiës Dag

Door: Rianne van der Wal

Op 28 september is het wereld rabiës dag (world rabies day). Op die dag wordt er internationaal aandacht gevraagd voor de risico’s van hondsdolheid en wat men kan doen om infectie te voorkomen. 

Rabiës is een zoönose, dat wil zeggen dat deze aandoening van dieren op mensen overgedragen kan worden. Het wordt veroorzaakt door een virus dat mensen en dieren kan infecteren en komt wereldwijd (met uitzondering van Antarctica) voor. Zowel wilde dieren (zoals vossen en vleermuizen) als huisdieren kunnen besmet raken en de ziekte verder verspreiden. Om die reden zijn er strenge regels als het gaat om het reizen van honden, katten en fretten van en naar het buitenland. Voor vrijwel alle landen geldt dat een rabiësvaccinatie verplicht is. Daarnaast kennen sommige landen nog aanvullende regels. Dan moet er bijvoorbeeld met een bloedtest aangetoond worden dat de vaccinatie effectief geweest is.

Meer informatie over rabiës kunt u lezen in ons Praktisch document “Hondsdolheid (rabiës). Heeft u een hond, kat of fret die u mee wilt nemen naar het buitenland? Of wilt u een dier uit het buitenland naar Nederland halen? Kijk dan goed na wat de regels zijn die gelden voor die landen en hou u daar ook aan! Een dier kan in beslag genomen worden als niet aan de regels wordt voldaan. U vindt de eisen van verschillende landen op onze website onder “Reizen en vakantie”. 

Tekst: Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren

Lees meer
Maak een afspraak